مقصران آتشسوزی مرگبار اردوگاه باهنر به دادگاه معرفی شدند
این حادثه که ساعت 15 هفدهمین روز مهرماه سال 1399 در شمال تهران و در خوابگاه دانشآموزی شهید باهنر رخ داد باعث مرگ یک جوان ۲۶ ساله شد و همچنین جوانی ۱۹ ساله هم توسط عوامل اورژانس روانه بیمارستان سوانح و سوختگی شهید مطهری شد که او نیز پس از 10 روز دست و پنجه نرم کردن با مرگ سرانجام تسلیم شد و جان باخت.
سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران آن زمان درباره این حادثه گفت: حوالی ساعت ۱۵ امروز به آتش نشانی اعلام شد و بلافاصله چند تیم آتش نشانی به محل حادثه در شمال تهران اعزام شدند. پس از حضور تیمهای امداد و نجات و اتفای حریق آتشنشانان مشاهده کردند که به دلایل نامشخص در یکی از سوییتهای اردوگاه آتشسوزی رخ داده و ۱۵ فرد مبتلا به اوتیسم در محل حادثه گرفتار شدهاند.
به هر ترتیب آتشنشانان حریق را خاموش کردند و پس از آن آتشنشانان ۲ ایستگاه که در محل حادثه واقع در خیابان باهنر، خیابان فیضیه حضور داشتند آنجا را ترک کردند.
این در حالی بود که با توجه به فوت جوان 26 ساله و بیرون آمدن جسد او پس از اتفای حریق بازپرس کشیک قتل پایتخت نیز در جریان ماجرا قرار گرفته بود و دستور شروع تحقیقات برای بررسی علت وقوع این حادثه را صادر کرد.
در بررسیهای انجام شده مشخص شد محل حادثه یک مرکز پذیرایی و اقامتی با مساحت حدود ۴۰۰مترمربع بود که در آن چندین اتاق وجود داشت و در هر اتاق چند تخت و فرش به چشم میخورد. اما بررسیها حکایت از آن داشت که آتش از یکی از اتاقها شروع شده بود. در زمان وقوع حادثه 15 نفر در حریق گرفتار شده بودند که ۱۴ نفر از آنها بیماران مبتلا به اوتیسم بودند و یکی از آنها مربی بود. از سوی دیگر افرادی که در اردوگاه بودند، وقتی متوجه آتشسوزی شدند، به تکاپو افتادند اما خودشان در خاموش کردن آتش موفق نبودند به همین دلیل با تاخیری حدود یک ساعته موضوع را به مرکز فوریتهای امداد و نجات 125 تهران اطلاع داده بودند. پیش از رسیدن آتشنشانان، افراد زیادی را از داخل اتاق خارج کردند. با این حال آتش هر لحظه شعلهورتر میشد و ممکن بود افراد دیگری هم در میان دود و آتش گرفتار شوند. در این شرایط گروهی از آتشنشانان به مهار آتش پرداختند و گروه دیگر برای نجات افراد گرفتار وارد عمل شدند.
اگرچه تعداد بیشتر این افراد توسط شهروندان از اتاق خارج شده بودند، اما آتشنشانان یک نفر را از داخل اتاقی که آتشسوزی رخ داده بود، خارج کردند. او یک بیمار مبتلا به اوتیسم و حدودا ۲۵ ساله بود که از میان آتش و دود غلیط به خارج از ساختمان منتقل و تحویل اورژانس شد. همچنین تحقیقات حکایت از آن داشت یک پسر ۱۹ساله هم که او مبتلا اوتیسمی بود، کنار در افتاده بود که آتشنشانان موفق به خارج کردنش شده بودند.
بازپرس کشیک قتل تهران با دستور انتقال جسد قربانی این حادثه به پزشکی قانونی را صادر کرده بود منتظر اعلام نتیجه در مورد علت مرگ او و همچنین علت وقوع حادثه بود.
در همین بین مجتبی خالدی، سخنگوی وقت اورژانس کشور در رابطه با این آتشسوزی گفت: حریق در یکی از سوئیتهای این اردوگاه اتفاق افتاده که مهمانان آن گروهی از بچههای اوتیسمی بودند. این افراد با مربیهای خود که مجموعا ١۵ نفر بودند در آتش گرفتار شده بودند و متأسفانه پس از وقوع حریق یک پسر ۲۵ساله جان خود را از دست داد و یک پسر ۱۹ساله با سوختگی ٧٠درصد به بیمارستان سوانح و سوختگی شهید مطهری منتقل شد. بقیه افراد هم توسط اورژانس اکسیژنتراپی شدند و اقدامات لازم به صورت سرپایی برای آنها انجام شد.
این در حالی بود که علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش وقت نیز در مورد این حادثه گفت: حادثه دیدگان ۱۴ نفر از بیماران مبتلا به اوتیسم مؤسسه خیریه صابرین بهشت یاسین به همراه یک مربی بودند که در یکی از سوئیتهای اردوگاه شهید باهنر که ظرفیت آن بیش از ۲۰۰ نفر است، اسکان یافتند. اما آنجا دچار آتشسوزی شد و متأسفانه یکی از بیماران جانش را از دست داد.
البته کاظمی تاکید کرد؛ افراد حاضر در اردوگاه شهید باهنر دانشآموز نبودند و هیچ ارتباطی با آموزش و پرورش و مدارس نداشته و ندارند.
تحقیقات نیز نشان میداد حادثه دیدگان در سنین ۱۹ تا ز۲۶ ساله بودند که مبتلا به بیماری اوتیسم هستند.
در حال حاضر با گذشت چند سال از حادثه و اتمام تحقیقات امیرحسین علیمردان، بازپرس شعبه دهم دادسرای امور جنایی تهران کیفرخواست این پرونده راه صادر کرد.
در حال حاضر متهمان که مدیر اردوگاه باهنر، مدیر مؤسسه خیریه صابرین بهشت یاسین و سه تن از مربیان این موسسه هستند، با قرار جلب به دادرسی به دادگاه کیفری استان تهران معرفی شدهاند. بازپرس، این کیفرخواست را براساس نظر هیات هفت نفره کارشناسان با عنوان تسبیب در قتل غیر عمدی صادر کرد که 40 درصد تقصیر متوجه مدیر وقت اردوگاه شهید باهنر است، 35 درصد مدیر مؤسسه خیریه صابرین بهشت یاسین و 10 درصد برای هر کدام از سه مربی همراه که در مجموع 30 درصد است، همچنین کارشناسان 5 درصد از قصور را هم متوجه اولیایدم قربانیان دانستهاند که بازپرس جنایی با توجه به تحقیقات انجام شده تقصیر 5 درصدی اولیایدم دو قربانی این حادثه را قبول نکرده و در نهایت پرونده را با قرار جلب به دادرسی به دادگاه فرستاده است.
منبع